Huddinge Samhällsfastigheter och Cobab bygger nytt kommunhus och huvudbibliotek i Huddinge

Av Cobab september 25, 2024  

Kommunhuset byggs om och till en befintlig kontorsbyggnad, medan biblioteket byggs helt nytt på en tidigare markparkering. Ett torg och ett orangeri kommer att sammanlänka byggnaderna, som ska bli en viktig mötesplats för demokrati och kultur, enligt ett pressmeddelande.

– Efter tre års arbete med projektet är vi äntligen framme vid produktion. Huddinge växer och ett nytt kommunhus och huvudbibliotek behövs för att möta dagens och framtidens behov, kommenterar Håkan Lindblom, affärsområdeschef Fastighetsutveckling på Huddinge Samhällsfastigheter.

Projektet fokuserar på cirkulärt byggande för att minimera miljöpåverkan, bland annat genom återanvändning av byggmaterial.

– Det här är ett projekt med stort fokus på cirkulärt byggande vilket jag är stolt över. De byggnadsdelar som redan finns kommer att tas om hand och kommunhuset kommer till exempel få en fasad i återbrukat material. Ett minskat resursslöseri håller nere klimatavtrycket vilket går helt i linje med bolaget och kommunens miljömål, säger Åsa Hedenberg, tillförordnad vd på Huddinge Samhällsfastigheter.

Byggstarten sker i januari 2025 och projektet beräknas vara klart 2028.

– Det har under projekteringsfasen varit ett otroligt fint samarbete mellan alla inblandade som gemensamt fått till en bra och genomarbetad projektering, vilket skapar goda förutsättningar för ett lyckat projekt. Vi ser nu fram emot att tillsammans ta projektet in i nästa fas och starta produktionen säger Martin Junblad vd Cobab